Historie

Op het moment van schrijven is Keiretsu alweer meer dan 25 jaar een begrip in Tilburg en omstreken. Het Keiretsu dat eigenlijk per toeval is ontstaan in 1996 vanuit een roeiploegje. Maar hey, een Griekse filosoof zei ooit: “als toeval niet bestaat, waarom is er dan een woord voor?”. Een roeiploegje dus. Dit ploegje had nog wel een naam en een kleur nodig. Gelukkig waren daar de coaches! Er werd een ploegjas aangeschaft, het enige unisex model was een blauwe jas. Kleur: check.

Dan nog een goede naam. Coach Ronald schreef zijn scriptie over Keiretsu. Een keiretsu (Japans: 系列) is een reeks bedrijven met in elkaar grijpende bedrijfsverhoudingen en wederkerig aandelenbezit. Vertaal dit van bedrijven die hogerop komen door samen te werken naar roei je gelijk, dan ga je harder. 1+1=3. Daarnaast staan horizontale, maar ook verticale banden centraal in een keiretsu. Dit maakt Keiretsu, naast een ploegnaam, een nog veel betere dispuutsnaam.

Rond 1999 werd er op Vidar aan een disputenstructuur gewerkt. Ondertussen was Keiretsu ook geleidelijk uitgebreid doordat er elk jaar een ploegje werd toegekend door de Assesor. Doordat de groep groter werd, was een overlegorgaan niet overbodig. Vanaf K3 werd er vergaderd en zo ontstond ook het eerste bestuur. Het bestuur bestond toen nog alleen een voorzitter, Madelon destijds. Vanaf K5 werden er geen ploegjes meer lid, maar ging Keiretsu over op het kiezen van individuen. Op dat moment werd de basis gelegd voor het Keiretsu dat we nu kennen, en zijn wij sinds 6 november 1996 een feit!

De typische Keiretsu bestaat niet. Als je ons wat beter leert kennen, ontdek je dat wij een groep vrouwen zijn met elk hun eigen persoonlijkheid en normen en waarden. Dit weerhield Keiretsu overigens niet van hilarische borrels, bezoekjes aan meerdere hockeytoernooien en een berucht lied over de Keiretsustring op het Smartlappenfestival.

Door de jaren heen is Keiretsu weinig maar veel veranderd. Er wordt nog steeds zeer veel geborreld met verschillende clubjes in, maar ook buiten Tilburg. Verder is Keiretsu nog steeds ‘actief’ op de vele wateren die Nederland rijk is. Een Elfstedentocht, Keiretsu is de beroerdste niet.

Gelukkig zíj́n er dingen veranderd binnen Keiretsu door de jaren heen. We zijn altijd een modieus clubje geweest, dus niemand was er dan ook rouwig om dat de Keiretsublouse en de bestuursspencer hebben plaatstgemaakt voor bestuursvestjes en shirtjes van deze tijd. De bestuursvestjes zijn overigens een gevolg van de traditie dat ieder bestuur iets moet toevoegen aan de huidige bestuursinventaris, net zoals de hamer en het plankje van één van de eerste Keiretsubesturen.

Tijdens je studententijd leef je eigenlijk naar één punt toe: afstuderen. Voor de één komt dit moment te vroeg, voor de ander misschien net te laat. Één ding is zeker, als je eenmaal bent afgestudeerd en aan het werk bent, ontdek je een aantal dingen: dat je het tijdens je studentijd het helemaal niet zo druk hebt als dat je denkt, je af en toe te weinig genoten hebt van een wekker die je uit kunt zetten en dat je bierconditie na het afstuderen mega naar beneden gaat.

Maar al met al, blijken het grootste deel van de mooiste herinneringen uit je leven toch wel gemaakt te zijn tijdens je studententijd, bij het mooiste, blauwe clubje van Tilburg!